Info & Nyttig

Schapendoesen's pels.

 

For de som ikke kjenner til rasen og egenskapene, er det oftest pelsen som kan virke avskrekkende ved første øyekast. Man ser for seg lange hår infiltret i tepper, flygende hybelkaniner og et hårbelegg i sofaen.

Helt feil :)

 

Pelsen til en voksen schapendoes består av underull som varierer i tykkelse, og en lang tett, tørr overpels. Den røyter ikke slik man normalt forbinder med hunder. Løse hår og underull slipper taket når hunden blir børstet. Pelspleie er noe en schapendoes-eier må sette av tid til, hvor mye og hvor ofte avhenger av pelskvaliteten. Som regel vil en gjennombørsting hver 14. dag holde, for noen 1 gang i måneden. Vår schapendoes har en lettstelt pels med middels underull, så med henne holder det med 1 gang i mnd'en, men vi tar en lett børsting innimellom fordi det er ei fin kosestund for oss.

 

En ustelt pels vil etterhvert tove seg til tette klumper som gjør vondt fordi tovene strammer huden under. Hvis disse ikke blir tatt i tide, blir det et fuktig miljø mellom toven og huden, som gir grobunn for bakterievekst som gir stygge sår.

 

Pelsen til schapendoes'en utvikler seg over år, og første pelsskifte i unghund-alder krever en egen innsats. Det er veldig viktig å venne valpen til å bli børstet fra den kommer i sitt nye hjem, så det kan bli en positiv situasjon for begge parter.

Her er en fin link om hvordan pelsen utvikler seg og pelspleie-tips; pelspleie.

 

 

OPPDRAGELSE OG OMSORG.

 

Fra Nederlandske Schapendoesklubb, oversatt av en venninne.

 

Litt informasjon om schapendosens egenskaper, og omsorg/stell.

 

Den nederlandske schapendoesen er en lettbygd, livlig hund. Selv om bare et fåtall har en oppgave som sauegjeter, vil de også som husdyr ikke fornekte sin gjeteropprinnelse.

 

Schapendoesen er meget bevegelig; fleksibel og lett i kroppsbevegelsene, meget smidig og svært opmerksomme på kroppspråket til sine eiere. Den muntre egenskapen til schapendoesen gir den, i kombinasjon med dens hårete utseende og store brune runde øyne, en tiltrekningskraft som mange hundeelskere har falt pladask for.

 

Omtenksom, smart, livlig og glad, men også sta! Oppdragelsen av en schapendoes bør være konsekvent. Begynn oppdragelsen med lek og gjør det ikke for vanskelig de første 9 - 10 månedene. Schapendoesen er ivrig etter å lære og den er lettlært, men dersom den får sjansen til å holde deg for narr, gjør den det med glede.

 

Schapendoesen trenger mye mosjon. En time mosjon hver dag holder hunden i form og forhindrer nervøsitet.

 

Pelsen, som gir det karakteristiske utseendet, er på noen steder opptil 10 cm lang. Regelmessig vedlikehold i form av en ukentlig børsting er nødvendig dersom man vil forhindre at pelsen filtrerer seg sammen i store klaker. Spesielt i perioden når hvalpepelsen røyter av og den voksne pelsen kommer gjennom, må børsten svært ofte brukes.

 

Man må ikke vaske schapendoesen. En sunn pels renser seg selv. Man får kun lov til å bade hunden dersom den er ekstremt skitten.

 

Kammen får man kun bruke i nødstilfelle (hvis børsting allerede er for seint). Med kammen blir underpelsen, som er karakteristisk for rasen, trukket ut.

 

Schapendoesen er vanligvis ikke en storspiser. Når det gjelder sammensetningen av fôret, bruker hver oppdretter sine egne retningslinjer.

 

1. oktober 2013

AVL OG OPPDRETT

 

* Å skape en hund: Epigenetikk-mellom arv og miljø.

Utrulig interessant forskning om hvordan miljø kan påvirke DNA'et.

 

* Turid Rugaas' hjemmeside;

Fagstoff om valpen, utvikling og kort innføring i dempende signaler.

 

* Avl, Drontal/Droncit/Milbemax.

Facebook-gruppe som har satt spørsmåls-tegn til hvilken virkning parasittmidlene kan gi på drektige og lakterende dyr.

 

 

HELSE

* Särskilda Rasspecifika

Domaranvisningar (SRD)

rörande överdrifter hos rashundar.

Oversikt over hvilke raser som skal vies spesiell oppmerksomhet på utstillinger angående ekstremavl/funskjonsfeil.

 

 

ADFERD/TRENING

 

* Forbipassering.

En flott artikkel om hvordan man kan trene forbipassering av andre hunder.

 

* Hundevettregler for barn,

fra Mattilsynet.

 

 

Nyttig info & linker.

 

Copyright © All Rights Reserved.